OpenHaard #22: Play at work, work at play
OpenHaard #22: Play at work, work at play

OpenHaard organiseert samen met nieuweklasse* op donderdag 31 maart een avond over de waarde van plezier, experiment en speelsheid in het grafisch ontwerpproces. De avond vindt plaats om 20:00 uur in de Verdieping in TrouwAmsterdam.

Facebook Event Page
Datum: donderdag 31 maart 2011
Locatie: De Verdieping, TrouwAmsterdam
Adres: Wibautstraat 127, Amsterdam
Tijd: 20:00 – 22:30
Toegang: Gratis

Inhoud
Ontwerpers Harmen Liemburg en Joost Overbeek zijn te gast en vertellen over hun eigen werkproces en ervaringen. Wat is voor hun de waarde van plezier in een tijd waarin het lijkt dat grafisch ontwerpers onder druk staan van de huidige marktsituatie en zich voornamelijk bezig moeten houden met grote thema’s als ‘duurzaamheid’, ‘sociaal onderzoek’, ‘politiek’ en ‘innovatie’. Tijdens de avond laten ze uniek archiefmateriaal, knipsels en inspiratiemateriaal zien ter ondersteuning van hun verhaal.

Joost Overbeek
Joost Overbeek werkt met zijn studio Overburen voor een breed scala aan culturele en commerciele opdrachtgevers. Grote kans dat je zijn werkt kent in de vorm van vervreemdende beeldcollages en Babette Boomerangkaarten: “Mijn naam is Babette en mijn zieke geest huist in een gezond lichaam”. In 2008 publiceert hij het boek ‘Design enzo’; een bonte verzameling collages, verhalen, columns en beeldessays die op een zeer speels manier een kritische uitspraak doen over het vak grafisch ontwerp. In zijn werk experimenteert Joost met de werkelijkheid; zowel inhoudelijk (columns en essays) als visueel.

Joost Overbeek
Werk_Joost_Overbeek_2
affiche_vroaam_2011_a2.indd
Werk_Joost_Overbeek_1

Harmen Liemburg
Harmen Liemburg begint zijn carrière als cartograaf en geograaf, maar maakt de oversteek naar grafisch ontwerpen. Van 1999 tot 2002 werkt hij samen met Richard Niessen onder de naam Golden Masters. In drie jaar verovert het duo de internationale ontwerpwereld met hun extreem gedetailleerde en innovatieve monnikenwerk-ontwerpen. Na het uiteengaan van GM vervolgt Harmen zijn weg met succes. Zijn indrukwekkende affiches en tentoonstellingen worden internationaal bekroond met ontwerpprijzen en opgenomen in de vaste collecties van enkele (inter)nationale musea (waaronder het Stedelijk Museum Amsterdam). Harmen is eerder een grafische kunstenaar dan een typische ontwerper.

Harmen Liemburg
Werk_Harmen_Liemburg_1
harmen_wolf
Harmen_work_4

nieuweklasse*
Het thema voor de aankomende editie komt tot stand in samenwerking met gast-curator en initiatiefneemster Joke Mestdagh van nieuweklasse*; een bijzonder netwerk van talentvolle ontwerpers dat startende zelfstandige grafische ontwerpers stimuleert en ondersteunt in hun beroepspartijk. Als zelfstandig ontwerpster werkte Joke onder andere voor klanten als de Brakke Grond (Vlaams Cultuurhuis) en de Koninklijke Bibliotheek (de nationale biliotheek van Nederland). Na 7 jaar lesgeven start ze in 2009 nieuweklasse* op.

Joke Mestdagh
nk_beeld